Kurkuma
Udostępnij na FacebookuKurkuma pochodzi z Indii. Jest to bardzo popularna przyprawa w kuchni hinduskiej i chińskiej. Kurkumę używa się jako przyprawy oraz barwnika. Posiada lekko gorzki, delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Stosuje się ją do przyprawiania majonezów, gotowanych jaj, sałatek rybnych, omletów, serów topionych, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Kurkuma jest ważnym składnikiem curry oraz musztardy. Mielonej kurkumy używa się do barwienia ryżu, makaronu, ciast oraz deserów.
1 szt - 0,030 kg
Kod kreskowy: 5907677979224
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
kurkuma
Informacje dla alergików: pozostały tekst
Na terenie zakładu używa się składników alergennych: zboża zawierające gluten i produkty pochodne, orzechy arachidowe i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), nasiona soi i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu (wilgotność względna do 75 %), temperatura maksymalna 25 stopni Celsjusza. Chronić od światła.
Przygotowanie i stosowanie
Do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do curry, musztardy, majonezów, do dań kuchni hinduskiej i innych potraw, stosowana również jako barwnik
Kraj
Kraj pochodzenia - Indie
Adres producenta
TenSmak Wojtkowscy S.J.,
ul. ks. P. Jelinka 32,
07-130 Łochów
Adres zwrotny
TenSmak Wojtkowscy S.J.,
ul. ks. P. Jelinka 32,
07-130 Łochów