Piernik xxl

Udostępnij na Facebooku

Warto wiedzieć... Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.

Piernik xxl
  • Piernik xxl
Produkt chwilowo niedostępny

1 szt - 0,650 kg
Kod kreskowy: 5900437080307

Dodatkowe informacje
Moje tagi: Dodaj tag

Producent

Cechy

z korzennymi przyprawami i miodem

Marka

Dr. Oetker

Przepisy

Dodaj:
- 250 g masła lub margaryny
- 3 jaja
- 100 ml wody (ok. 10 łyżek)
- polewę lub cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Rozpuścić i ostudzić masło lub margarynę. Piekarnik nastaw na temp. ok. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzony tłuszcz i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę posmaruj tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do formy.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 45-50 min
4. Dekorowanie
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem.
Smacznego!

Piernik przekładany
Ciasto
Piernik upiecz zgodnie ze sposobem przygotowania, dodając w trakcie miksowania dodatkowo 3 łyżki powideł śliwkowych. Po ostudzeniu przekrój w poziomie, tworząc 2 blaty.
Masa budyniowa
Z 375 ml mleka odlej ½ szklanki, wsyp Budyń waniliowy Dr. Oetkera, 4 łyżki cukru, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej wymieszany budyń z cukrem. Mieszając gotuj do zgęstnienia. Przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się ona z budyniem. Odstaw do wystudzenia (budyń powinien mieć taką samą temperaturę jak masło). 100 g miękkiego masła utrzyj na puch, dodawaj po łyżce budyniu i ucieraj na gładką masę. Masę rozsmaruj na dolnej warstwie piernika. Wierzch piernika polej gotową polewą Dr. Oetkera i natychmiast posyp bakaliami (ok. 200 g: rodzynki, posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały).

Jeśli chcesz wzbogacić piernik bakaliami, zwiększ ilość wody dodawanej do ciasta w p. 1 przygotowania o 50 ml, zmiksuj składniki, obtocz w 1 łyżce mąki 150 g bakalii (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i suszonych śliwek) i delikatnie wymieszaj je ze zmiksowanym ciastem. Masę nałóż do formy i upiecz.
Temperatura: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 50 min

Składniki

mąka PSZENNA

cukier

MLEKO odtłuszczone w proszku

1,8% mieszanka przypraw

substancje spulchniające: (węglany sodu, difosforany)

tłuszcz roślinny palmowy w proszku (zawiera białka MLEKA)

0,9% cykoria

ekstrakt kawy zbożowej (JĘCZMIEŃ, ŻYTO, cykoria)

0,4% cynamon mielony

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

0,1% miód w proszku

aromaty

Adres firmy

ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Nazwa firmy

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.

Adres zwrotny

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl

O producencie

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Opis produktu

Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Adres producenta

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Email kontaktowy

serwis@oetker.pl

Adres internetowy

www.oetker.pl

Rodzaj opakowania

Typ - Zgrzewane

Telefon kontaktowy

801100700

Pozostałe informacje

1 porcja (33 g) zawiera:
Energia 519 kJ 124 kcal 6%*
Energia w 100 g 1573 kJ / 376 kcal

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal

Zalecenia dla alergików

Jęczmień - Zawiera

Mleko - Zawiera

Żyto - Zawiera

Pszenica - Zawiera

Nazwa produktu uregulowana prawnie

Mieszanka ciasta w proszku Piernik XXL.

Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć

Ciasto można podzielić na 35 porcji, 1 porcja = około 33 g

Wartości odżywcze

Wartości odżywczeWartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna) 100 g1 porcja = 33 g(%*)
Energia1573 kJ519 kJ6%
Energia376 kcal124 kcal
Tłuszcz20 g6,5 g9%
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone5,3 g1,7 g9%
Węglowodany44 g14 g5%
w tym Cukry25 g8,1 g9%
Białko5,5 g1,8 g4%
Sól0,76 g0,25 g4%
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Ciasto można podzielić na 35 porcji, 1 porcja = około 33 g


Supermarket internetowy Piotr i Paweł

Supermarket internetowy Piotr i Paweł

Wygodne zakupy online

Supermarket internetowy Piotr i Paweł to miejsce na udane zakupy w Internecie. Jesteśmy już w całej Polsce. Jedyne delikatesy internetowe z dostawą do domu! Nasz internetowy sklep spożywczy to przyjemność z e-zakupów. W naszej ofercie: Pieczywo, Warzywa i Owoce, Nabiał, Sery, Wędliny i Mięso, Ryby, Mrożonki, Kawy i Herbaty, Przetwory i Przyprawy, Słodycze, Napoje. Piotr i Paweł – Zakupy przez Internet. Życzymy udanych zakupów. Supermarket online - Zapraszamy.