Valpolicella ripasso superiore doc tenuta valleselle
Udostępnij na FacebookuValpolicella Ripasso Superiore Doc Tenuta Valleselle - Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 80% ze szczepu Corvina, 15% Rondinella, 5% Molinara przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub Recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego 18-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat owoców – głównie śliwek i dojrzałych wiśni – z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów.
1 szt - 0,750 litr
Kod kreskowy: 8012165002036
Dodatkowe informacje
Producent
Dolna granica wieku
Ustawowa - Lat - 18.
Zalecenia dla alergików
Dwutlenek siarki / siarczyny - Zawiera
Przygotowanie i stosowanie
Najlepsza temperatura serwowania około 20 °C.
Ogólne dane dotyczące alkoholu
Alkohol wg objętości - 14% vol.
Kraj
Kraj pochodzenia - Włochy
Adres producenta
Folwark Bolesławów
ul. Wieńcowa 5
92-632 Łódź
Adres zwrotny
Folwark Bolesławów
ul. Wieńcowa 5
92-632 Łódź
Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa
Alkohol szkodzi zdrowiu.