Gdańskie Młyny Mąka pszenna na pizzę włoską tipo 00 1 kg
Udostępnij na FacebookuPizza jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. W wersji podstawowej jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem (zwykle mozzarella) i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Dziś serwowana jest na całym świecie, z mnóstwem różnych dodatków i sosów. W tradycyjnej pizzy włoskiej ciasto jest wyrabiane i formowane ręcznie (bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych). Powinno być elastyczne i dać się łatwo formować. Grubość spodu przygotowanego z takiego ciasta nie może przekraczać 3 mm. To dzięki temu pizza po wypieczeniu jest chrupiąca, krucha i aromatyczna. Słowo „pizza" wywodzi się z łacińskiego „picea" - oznaczającego placek z wody i mąki. W obecnej pisowni zostało po raz pierwszy użyte w 997 roku. Pierwszą pizzę, podobną do tej którą znamy, wypieczono w XVI w. Wtedy to przywieziono do Europy pomidory z Nowego Świata. Kolebką współczesnej pizzy jest Neapol. Stąd wywodzą się dwa najbardziej znane rodzaje pizzy - Marinara i Margarita. Początkowo pizzą żywili się przypływający do portu marynarze. Stąd właśnie wzięła się nazwa najstarszej pizzy - Marinara. W jej skład wchodzą tylko pomidory, oregano, czosnek, oliwa z oliwek i bazylia. Pizza Margherita powstała latem 1889 r. Jej twórcą był znany neapolitański lekarz Raffaele Esposito. Przygotował on na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej odwiedzającej właśnie Neapol specjalną potrawę - pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją Margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy.
1 szt - 1,000 kg
Kod kreskowy: 5903862001190
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
środek do przetwarzania mąki: L-cysteina
mąka pszenna
Marka
Gdańskie Młyny
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mąka na pizzę włoską. Mąka pszenna tipo „00".
Cechy
4 duże pizze z jednego opakowania
Opis produktu
Pizza jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. W wersji podstawowej jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem (zwykle mozzarella) i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Dziś serwowana jest na całym świecie, z mnóstwem różnych dodatków i sosów.
W tradycyjnej pizzy włoskiej ciasto jest wyrabiane i formowane ręcznie (bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych). Powinno być elastyczne i dać się łatwo formować. Grubość spodu przygotowanego z takiego ciasta nie może przekraczać 3 mm. To dzięki temu pizza po wypieczeniu jest chrupiąca, krucha i aromatyczna.
Słowo „pizza" wywodzi się z łacińskiego „picea" - oznaczającego placek z wody i mąki. W obecnej pisowni zostało po raz pierwszy użyte w 997 roku.
Pierwszą pizzę, podobną do tej którą znamy, wypieczono w XVI w. Wtedy to przywieziono do Europy pomidory z Nowego Świata. Kolebką współczesnej pizzy jest Neapol. Stąd wywodzą się dwa najbardziej znane rodzaje pizzy - Marinara i Margarita.
Początkowo pizzą żywili się przypływający do portu marynarze. Stąd właśnie wzięła się nazwa najstarszej pizzy - Marinara. W jej skład wchodzą tylko pomidory, oregano, czosnek, oliwa z oliwek i bazylia.
Pizza Margherita powstała latem 1889 r. Jej twórcą był znany neapolitański lekarz Raffaele Esposito. Przygotował on na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej odwiedzającej właśnie Neapol specjalną potrawę - pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją Margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy.
Zalecenia dla alergików
Pszenica - Zawiera
Przygotowanie i stosowanie
1 kg mąki pozwala na przygotowanie 4 dużych pizz.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 188
Szerokość - 101
Głębokość - 70
Rodzaj opakowania
Typ - Torba
Adres producenta
Gdańskie Młyny - Sp. z o.o.
ul. Na Ostrowiu 1,
80-873 Gdańsk
tel. 58 763 49 99,
fax 58 763 43 54
Adres zwrotny
Gdańskie Młyny - Sp. z o.o.
ul. Na Ostrowiu 1,
80-873 Gdańsk
tel. 58 763 49 99,
fax 58 763 43 54
Kontakt
Gdańskie Młyny - Sp. z o.o.
Adres kontaktowy
ul. Na Ostrowiu 1,
80-873 Gdańsk
Przepisy
Wypiekaj pizzę w domu w piekarniku
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania w piekarniku:
Składniki na dwie pizze:
- 2 szkl. mąki
- 2/3 szkl. wody
- 10 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Mąkę przesiać, dodać sól i oliwę z oliwek. Do 2/3 szklanki letniej wody dodać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać roztwór do mąki i wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od naczynia, w którym było wyrabiane.
Po wyrobieniu odstawić ciasto na 10-15 min w ciepłe miejsce. Można ominąć ten etap, aczkolwiek ciasto po odpoczynku lepiej się rozwałkowuje. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować, nadając odpowiedni kształt. Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i ułożyć na nim pozostałe składniki według uznania.
Piec w temperaturze 220-230°C przez ok. 12-14 min.
Kraj
Country of Origin - Poland
Telefon kontaktowy
58 763 49 99
Pochodzenie
Tekst dowolny o pochodzeniu - Wyprodukowano w Polsce. Kraj pochodzenia pszenicy UE.
Numer fax
58 763 43 54
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 1453 kJ / 343 kcal |
Tłuszcz | 1,2 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 72 g |
- w tym cukry | 1,2 g |
Białko | 10 g |
Sól | 0 g |