OSM Grodzisk Mazowiecki latteó Maślanka grodziska 1000 g
Udostępnij na FacebookuMaślanka grodziska to napój mleczny wyprodukowany z mleka pasteryzowanego pochodzącego od sprawdzonych przez lata dostawców mleka. Poddana jest procesowi fermentacji z użyciem czystych kultur bakterii fermentacji mlekowej. Jako klasyczna maślanka ma właściwości pobudzające wydzielanie soków żołądkowych i regulujące procesy trawienia. Świetnie komponuje się jako baza do koktajli owocowych i warzywnych ale również sprawdza się przy tradycyjnych wypiekach.
1 szt - 1,000 litr
Kod kreskowy: 5901166000352
Dodatkowe informacje
Producent
OSM Grodzisk Mazowiecki
Już od ponad 10 lat OSM Grodzisk może pochwalić się dodatkowym oznakowaniem marki. Włoskie słowo LATTEO – oznacza mleczny, mlecznobiały. Nie bez powodu OSM w Grodzisku Mazowieckim w swoim logo posiada to iście włoskie słowo – jest bowiem jednym z największych krajowych producentów pysznego włoskiego sera – Mozzarella.
Składniki
białka mleka
żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej
mleko pasteryzowane
Marka
OSM Grodzisk Mazowiecki
Cechy
smak, jakość, tradycja
Produkt polski
Opis produktu
Maślanka grodziska to napój mleczny wyprodukowany z mleka pasteryzowanego pochodzącego od sprawdzonych przez lata dostawców mleka. Poddana jest procesowi fermentacji z użyciem czystych kultur bakterii fermentacji mlekowej.
Jako klasyczna maślanka ma właściwości pobudzające wydzielanie soków żołądkowych i regulujące procesy trawienia. Świetnie komponuje się jako baza do koktajli owocowych i warzywnych ale również sprawdza się przy tradycyjnych wypiekach.
O marce
Już od ponad 10 lat OSM Grodzisk może pochwalić się dodatkowym oznakowaniem marki. Włoskie słowo LATTEO – oznacza mleczny, mlecznobiały. Nie bez powodu OSM w Grodzisku Mazowieckim w swoim logo posiada to iście włoskie słowo – jest bowiem jednym z największych krajowych producentów pysznego włoskiego sera – Mozzarella.
Zalecenia dla alergików
Mleko - Zawiera
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C.
Warunki przechowywania
Maks. temp. °C - 8
Min. temp. °C - 2
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 255
Szerokość - 83
Głębokość - 83
Informacje o recyklingu
Wypełnienie opakowania - Nadające się do recyklingu
Opakowanie wewnętrzne - Nadające się do recyklingu
Całe opakowanie - Nadające się do recyklingu
Rodzaj opakowania
Typ - Butelka plastikowa
Adres producenta
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim
05-825 Grodzisk Maz.,
ul. Traugutta 5
www.osmgm.pl
Adres zwrotny
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim
05-825 Grodzisk Maz.,
ul. Traugutta 5
www.osmgm.pl
Kontakt
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim
Adres kontaktowy
05-825 Grodzisk Maz.,
ul. Traugutta 5
Przepisy
Babciny chleb pszenny na maślance (2 bochenki)
- 1,5 szklanki ciepłej maślanki OSM Grodzisk Mazowiecki
- 1 paczka suszonych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody (40 - 45 ºC)
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
- 2 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 -2,5 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce rozczynić świeże drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże
się spienią). Domieszać masło, sól, maślankę. Dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Odstawić na kwadrans. Ciasto wyłożyć na blat oproszony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste, około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej (45 - 60 minut), pod przykryciem z folii spożywczej lub ściereczki, by nie wyschły. Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC, aż chleb się przyrumieni. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Kraj
Country of Origin - Poland
Telefon kontaktowy
22 755 52 65
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Opakowanie 1000 g zawiera pięć sugerowanych porcji produktu.
Rodzaj materiału opakowania
Wieczko - 51 - Cork
Adres internetowy
www.osmgm.pl
Media społecznościowe
https://www.facebook.com/osmgrodziskmazowiecki/
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g produktu | w porcji 200 g | %* RWS w porcji |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 164 kJ/39 kcal | 328 kJ/78 kcal | 4% |
Tłuszcz | 0,8 g | 1,6 g | 2% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g | 0,6 g | 3% |
Węglowodany | 4,5 g | 9 g | 3% |
w tym cukry | 4,5 g | 9 g | 10% |
Białko | 3,4 g | 6,8 g | 14% |
Sól | 0,13 g | 0,26 g | 4% |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). | |||
Opakowanie 1000 g zawiera pięć sugerowanych porcji produktu. |