Barwniki spożywcze do żywności
Udostępnij na FacebookuBarwniki spożywcze do żywności : - żółty - niebieski - czerwony - pomarańczowy - różowy - fioletowy - zielony - czarny - biały
1 szt - 0,036 kg
Kod kreskowy: 5903240944002
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
Żółty - Tartazyna E102
Niebieski - Błękit brylantowy FCF E133;
Czerwony - Pąs 4R E 124;
Pomarańczowy - Żółcień pomarańczowa FCF E 110;
Różowy - Azorubia E 122;
Fiolet - Pąs 4R E124,Indygodna E132;
Zieleń - Tartazyna E 102,
Błękit brylantowy FCF E133;
Czerń - Tartazyna E102;
Żółcień chinolinowa E 104;
Czerń PN E151,
Azorubina E122,
Indygodyna E132,
Biały - Biel Tytanowa E171.
Dodatkowe informacje
Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Uwaga :
Ze względu na ogromną moc barwiącą proszę dozować stopniowo wykałaczką w minimalnych ilościach lub końcówką noża do uzyskania pożądanego koloru.
Opis produktu
Do barwienia masy cukrowej,marcepanowej,ciast,deserów,lodów,napojów,bitej śmietany,kremów,drinków,waty cukrowej,cukru,jaj wielkanocnych,itd.
Po dodaniu kilku kropel wody lub alkoholu można nimi malować na marcepanie i lukrze.
Przechowywanie
Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte,w suchym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie
1. Przed dodaniem barwnika do kremu/masy można go rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
2. Barwnik biały jest trudno rozpuszczalny w wodzie,tworzy w niej nieprzezroczystą zawiesinę.
3. Podczas "zabawy" z barwnikami dobrze jest używać rękawic ochronnych aby uniknąć zabarwienia rąk.
4. Można uzyskać wiele kolorów poprzez mieszanie ich ze sobą według ogólnych zasad np. brąz = czerwony+zielony.
5. Kolorowy cukier - do woreczka wsypać pożądaną ilość cukru,odrobinę barwnika i kropelkę lub 2 wody.Od razu szczelnie zamknąć lub zawiązać i potrząsać energicznie do momentu połączenia składników.
6. Do barwienia jajek - do pół szklanki wrzącej wody dodać odrobinę barwnika oraz 1-2 łyżki octu.Włożyć czyste,ugotowane,gorące jajko na 1-3 min.Po wyjęciu natrzeć odrobiną tłuszczu.
7. Należy pamiętać,że różne masy potrzebują różnych ilości barwnika.Zawsze od razu należy przygotować tyle masy,ile potrzeba,bowiem trudno jest uzyskać ponownie ten sam odcień koloru.
8. Rekomendujemy dodanie możliwie najmniejszej ilości potrzebnej do uzyskania pożądanego koloru - dodanie większej ilości barwnika nie wpływa bowiem na istotną zmianę koloru.
Dozowanie : 0,20 g na kg ciasta/0,02 g na litr płynu.
Adres producenta
PPH AMUS SC
ul.Jesionowa 2
05 - 420 Józefów
Adres zwrotny
PPH AMUS SC
ul.Jesionowa 2
05 - 420 Józefów