Budyń Dr.Oetker waniliowy

Udostępnij na Facebooku

Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu waniliowego, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. W ofercie Dr. Oetkera każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

Budyń Dr.Oetker waniliowy
  • Budyń Dr.Oetker waniliowy
Produkt chwilowo niedostępny

1 szt - 0,040 kg
Kod kreskowy: 5900437020013

Dodatkowe informacje
Moje tagi: Dodaj tag

Producent

Marka

Dr. Oetker

Przepisy

Przepis na:
Klasyczną karpatkę

Składniki:
- 250 ml wody
- 120 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 750 ml mleka
- 80 g cukru
- 2 Budynie smak Waniliowy Dr. Oetkera
- 200 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę i masło zagotuj. Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę cały czas gotując na średniej mocy palnika, mieszaj przez około 3-4 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce.
Piecz przez około 35-40 minut. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić czy ciasto jest dobrze wysuszone od spodu. Jeśli jest wilgotne, zmniejsz temperaturę do 150°C i susz przez kolejne 10-15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka, zagotuj. Przelej wymieszany budyń z mlekiem i cukrem i zagotuj do uzyskania budyniowej konsystencji. Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Wystudzony budyń krótko zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj łyżka po łyżce miękkie masło.
Wystudzone ciasto przekrój na pół. Rozsmaruj na nim krem budyniowy. Przykryj go połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, aby krem stężał. Przed podaniem oprósz karpatkę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami.

Więcej przepisów na oetker.pl

Składniki

skrobia kukurydziana

skrobia ziemniaczana

aromaty

barwnik (karoteny)

ekstrakt wanilii

Adres firmy

ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Nazwa firmy

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.

Adres zwrotny

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl

O producencie

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Opis produktu

Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu waniliowego, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza.
W ofercie Dr. Oetkera każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Adres producenta

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Email kontaktowy

serwis@oetker.pl

Adres internetowy

www.oetker.pl

Rodzaj opakowania

Typ - Torebka

Telefon kontaktowy

801100700

Pozostałe informacje

1 porcja (142 g) zawiera: energia 542 kJ 128 kcal 6%*
Energia w 100 g 381 kJ / 90 kcal

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Jednostka sprzedażowa

Wysokość - 164

Szerokość - 114

Głębokość - 7

Opakowanie logistyczne

GTIN - 05900437520018

Zalecenia dla alergików

Zboża zawierające gluten - Może zawierać

Mleko - Może zawierać

Przygotowanie i stosowanie

Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.

Tekst dotyczący alergenów

Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.

Nazwa produktu uregulowana prawnie

Budyń w proszku.

Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć

Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje.

Wartości odżywcze

Wartości odżywczeWartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.): 100 g1 porcja = 142 g(%*)
Energia381 kJ542 kJ6%
Energia90 kcal128 kcal6%
Tłuszcz1,8 g2,5 g4%
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone1,0 g1,5 g8%
Węglowodany16 g22 g8%
w tym Cukry9,6 g14 g16%
Białko3,0 g4,2 g8%
Sól0,10 g0,15 g3%
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. 1 porcja = około 142 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).


Supermarket internetowy Piotr i Paweł

Supermarket internetowy Piotr i Paweł

Wygodne zakupy online

Supermarket internetowy Piotr i Paweł to miejsce na udane zakupy w Internecie. Jesteśmy już w całej Polsce. Jedyne delikatesy internetowe z dostawą do domu! Nasz internetowy sklep spożywczy to przyjemność z e-zakupów. W naszej ofercie: Pieczywo, Warzywa i Owoce, Nabiał, Sery, Wędliny i Mięso, Ryby, Mrożonki, Kawy i Herbaty, Przetwory i Przyprawy, Słodycze, Napoje. Piotr i Paweł – Zakupy przez Internet. Życzymy udanych zakupów. Supermarket online - Zapraszamy.