Kimchi zakwasownia tradycyjne ekologiczne
Udostępnij na FacebookuWyjątkowo smaczna, pożywna i niepasteryzowana, żywa kiszonka z ekologicznej kapusty pekińskiej o właściwościach wspierających florę bakteryjną jelit. Tradycyjny produkt kuchni koreańskiej, element tamtejszej kultury i domowych tradycji. Lekko pikantny. Co to jest kimchi? Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka o wyrazistym aromacie i intensywnym smaku, składająca się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek. Kimchi stanowi bardzo bogate źródło bakterii kwasu mlekowego, typu lactobacillus, błonnika, witamin (A, B1, B2, C) oraz wapnia i żelaza. Uznane jest przez specjalistów za jedną z najzdrowszych potraw na świecie, a tradycyjny proces przygotowywania i dzielenia się kimchi został wpisany na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. Dlaczego warto jeść kimchi? Posiada silne działanie probiotyczne, ma zdolność przywracania prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego (wskazane po antybiotykoterapii, chemioterapii i radioterapii). Jest skutecznym środkiem wspomagającym walkę z pasożytami i przerostem drożdży w organizmie. Jako najbogatsze źródło glukozynolanów (hamują rozwój komórek rakowych) jest wskazane w diecie przeciwnowotworowej. Reguluje metabolizm, wzmacnia wydzielanie soków trawiennych, wspomaga układ krążenia. Jak jeść kimchi? Może być samodzielnym daniem lub stanowić składnik wielu potraw. W Korei podaje się je praktycznie do każdego posiłku, jako prozdrowotną przystawkę. W takiej wersji surowej i niepodgrzanej zawiera najwięcej witamin. Sprawdzi się także jako baza do zupy kim chi jjigae, wkład do omletów, naleśników, gołąbków i gulaszy. Polecamy dodać kimchi do sałatki ze szpinakiem, mango oraz orzechami. Przepyszna jest kanapka z humusem, kimchi i awokado.
1 szt - 0,300 kg
Kod kreskowy: 5907739367129
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
kapusta pekińska,
czosnek,
cebula,
imbir,
marchew,
rzodkiew,
chili,
miso (soja, ryż, woda, sól),
sos sojowy (soja, woda, sól), sól
Dodatkowe informacje
Produkt w 100% roślinny, przygotowany z certyfikowanych składników ekologicznych, niepasteryzowany. Odpowiedni dla wegan, osób z cukrzycą, w ciąży lub w trakcie karmienia, dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia.
Informacje dla alergików: pozostały tekst
Produkt zawiera soję i gluten
Przechowywanie
zalecane jest przechowywanie w temperaturze 4-8°C
Adres producenta
Ekologiczna Przetwórnia Mikołaj Bator
ul. Stryjska 24, 81-506 Gdynia
Adres zwrotny
Ekologiczna Przetwórnia Mikołaj Bator
ul. Stryjska 24, 81-506 Gdynia
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 72 kJ/17 kcal |
Tłuszcz | 0,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,1 g |
Węglowodany | 0,7 g |
w tym cukry | 0,7 g |
białko | 1,3 g |
sól | 0,8 g |