Kupiec Ryż basmati 4x100G
Udostępnij na FacebookuRyż basmati uznawany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów. Jest długoziarnisty i aromatyczny. Ten charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu, kombinacji mrozu i słońca. W glebę, na której rośnie, wsiąka krystaliczna woda spływająca z lodowców Himalajów. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie aromat niepodobny do innych gatunków ryżu. Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste, wyróżniają się też czysto białym kolorem. Najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza. Może być przechowywany długo, nabiera wtedy specjalnych właściwości i walorów smakowych. Ryż basmati jest źródłem bardzo dużej ilości węglowodanów. Jego długie ziarna są jedną z najtwardszych odmian co pozwala mu na zachowanie swojej sypkości. Osoby nielubiące sklejającego się ryżu podczas gotowania powinny wybrać ryż basmati.
1 op - 0,400 kg
Kod kreskowy: 5902172001111
Dodatkowe informacje
Producent
Instrukcje dotyczące przygotowania
Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku, dodać szczyptę soli, gotować pod przykryciem około 15 minut, wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę
Kraj pochodzenia głównego składnika
Pakistan
Opis marketingowy
Ryż basmati uznawany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów. Jest długoziarnisty i aromatyczny. Ten charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu, kombinacji mrozu i słońca. W glebę, na której rośnie, wsiąka krystaliczna woda spływająca z lodowców Himalajów. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie aromat niepodobny do innych gatunków ryżu.
Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste, wyróżniają się też czysto białym kolorem. Najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza. Może być przechowywany długo, nabiera wtedy specjalnych właściwości i walorów smakowych.
Ryż basmati jest źródłem bardzo dużej ilości węglowodanów. Jego długie ziarna są jedną z najtwardszych odmian co pozwala mu na zachowanie swojej sypkości. Osoby nielubiące sklejającego się ryżu podczas gotowania powinny wybrać ryż basmati.
Składniki
ryż basmati
Sposób przechowywania
przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Temperatura przechowywania min - max
5 - 28 °C
Nazwa producenta
Kupiec Sp. z o.o.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | |
---|---|
Zawartość soli | 0,02 g |
Zawartość białek | 6,5 g |
Zawartość błonnika | 2,4 g |
Cukry | 0,2 g |
Zawartość węglowodanów | 78 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Zawartość tłuszczów (ogólnie) | 0,6 g |
Wartość energetyczna kJ | 1478 kJ |
Wartość energetyczna kcal | 348 kcal |
W porcji 50 g | |
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie) | 0,3 g |
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia) | 174 kcal |
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia) | 739 kJ |
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone) | 0,1 g |
Zawartość węglowodanów w porcji | 39 g |
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry) | 0,1 g |
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie) | 1,2 g |
Zawartość białek w porcji (ogólnie) | 3,3 g |
Zawartość soli w porcji (ogólnie) | 0,01 g |
% RWS* w porcji | |
Wartość energetyczna kcal (energia) | 9 %RWS |
Wartość energetyczna kJ | 9 %RWS |
Zawartość tłuszczów (ogólnie) | 0 %RWS |
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) | 1 %RWS |
Zawartość węglowodanów (ogólnie) | 15 %RWS |
Zawartość węglowodanów (cukry) | 0 %RWS |
Zawartość białek (ogólnie) | 7 %RWS |
Zawartość soli (ogólnie) | 0 %RWS |