Len mielony
Udostępnij na FacebookuLen mielony zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, białko, lignany, kwas fenolowy, flawonoidy, lecytynę, makro- i mikroelementy, witaminy z grupy B i witaminę E.
1 szt - 0,100 kg
Kod kreskowy: 5904536013037
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
Odtłuszczone nasiona lnu.
Dodatkowe informacje
Len mielony zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, białko, lignany.
Błonnik lnu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejący, żelujących w wodzie śluzów. W strukturę błonnika lnianego wkomponowane są lignany
Białko lnu jest jedynym z najbardziej wartościowych biologicznie białek roślinnych. Jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenne. Aminokwasy te są niezbędne dla organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ ustrój człowieka ich nie wytwarza.
Len mielony zawiera 4-krotnie mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest prawie 3-krotnie mniej kaloryczny i pozbawiony oleistego posmaku.
Zalecenia dla alergików
Migdały - Może zawierać
Zboża zawierające gluten - Może zawierać
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Przygotowanie i stosowanie
1 łyżeczkę lnu mielonego (4g) zalać około 1/2 szkanki gorącej wody, po czym odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając do zgęstnienia kleiku. Spożywać 2-3 razy dziennie , najlepiej 1/2-1 godziny przed posiłkiem.
Smak kleiku można urozmaicać w zależności od upodobań i zaleceń dietetycznych np.dodatkiem mleka , soków , lekkiego rosołu , płatków śniadaniowych , miodu , lekko posolić lub posłodzić. Korzystny jest dodatek produktów mlecznych , które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.
Kraj
Kraj pochodzenia - Polska
Adres producenta
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
ul. Wojska Polskiego 71B
60-630 Poznań
Adres zwrotny
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
ul. Wojska Polskiego 71B
60-630 Poznań
Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | 2 łyżeczki (8g) | 3 łyżeczki (12g) |
---|---|---|
wartość energetyczna | 108,2 kJ / 26 kcal | 162,3 kJ / 39 kcal |
tłuszcz | 0,72 g | 1,08 g |
węglowodany | 0,24 g | 0,36 g |
białko | 3,20 g | 4,8 g |
błonnik pokramowy | 2,88 g | 4,32 g |
w tym : błonnik rozpuszczalny | 0,86 g | 1,29 g |
w tym błonnik nierozpuszczalny | 2,02 g | 3,03 g |
lignany | 90 mg | 135 mg |
sól | 0,010 g | 0,015 g |