Olej s'olej sezamowy
Udostępnij na FacebookuOlej sezamowy otrzymywany jest ze starannie wyselekcjonowanych prażonych nasion sezamu. Ze względu na charakterystyczny smak i zapach jest jednym z podstawowych składników dań kuchni azjatyckiej. Idealnie nadaje się do surówek, sałatek, sosów oraz dipów. Olej sezamowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Dodatkowo produkt zawiera witaminę D, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
                            
                            1 szt  - 0,250 litr
                            
                            
                                                        
                            Kod kreskowy: 5904960016239                        
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
nierafinowany olej z prażonych nasion sezamu (Sesamum indicum),
cholekalcyferol (witamina D).
Dodatkowe informacje
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie i stosowanie
Przed spożyciem wstrząsnąć. 
Na oleju sezamowym nierafinowanym nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Kraj
Kraj pochodzenia - Meksyk
Adres producenta
Oleofarm Sp z o.o.,
ul. Mokronoska 8,
52-407 Wrocław
Adres zwrotny
Oleofarm Sp z o.o.,
ul. Mokronoska 8,
52-407 Wrocław,
tel. 71 316 94 55,
www.oleofarm.pl
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100 ml | 
|---|---|
| Wartość energetyczna | 3394 kJ/ 826 kcal | 
| Tłuszcze | 92 g | 
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 13 g | 
| w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 38 g | 
| w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 41 g | 
| Węglowodany | 0 g | 
| w tym cukry | 0 g | 
| Białko | 0 g | 
| sól | 0 g | 
| Witamina D | 5 µg | 
| (200 j.m., 100% referencyjnej wartości spożycia) | |
| Omega-6 (kwas linolowy) | 40 g | 
| Kwas Omega-9 (kwas oleinowy) | 37 g | 
 
            