Olej s'olej słonecznikowy
Udostępnij na FacebookuOlej słonecznikowy uzyskiwany jest z nasion słonecznika metodą tłoczenia na zimno. Posiada charakterystyczny dla nasion słonecznika łagodny, lekko orzechowy smak. Jest doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na zimno oraz surówek, sałatek, dipów, sosów i past serowych. Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Dodatkowo produkt zawiera witaminę D, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
                            
                            1 szt  - 0,250 litr
                            
                            
                                                        
                            Kod kreskowy: 5904960012538                        
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
olej z nasion słonecznika tłoczony na zimno,
cholekalcyferol (witamina D).
Dodatkowe informacje
Uwaga!. Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie i stosowanie
Przed spożyciem wstrząsnąć. Na oleju słonecznikowym tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Adres producenta
Oleofarm Sp. z o.o.,
ul. Mokronoska 8,
52-407 Wrocław
Adres zwrotny
Oleofarm Sp. z o.o.,
ul. Mokronoska 8,
52-407 Wrocław
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100 ml | 
|---|---|
| Wartość energetyczna | 3374 kJ/ 821 kcal | 
| Tłuszcz | 91 g | 
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,9 g | 
| - kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 81 g | 
| kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 3,1 g | 
| Węglowodany | 0 g | 
| w tym cukry | 0 g | 
| Białko | 0 g | 
| Sól | 0 g | 
| Witamina D | 5 µg | 
| (200 j.m, 100% referencyjnej wartości spożycia) | |
| Omega-6 (kwas linolowy) | 3,1 g | 
| Omega- 9 (kwas oleinowy) | 80 g | 
 
            