Olej s'olej z pestek dyni
Udostępnij na FacebookuOlej z pestek dyni otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Olej dyniowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Dodatkowo produkt zawiera witaminę D, która pomaga w utrzymywaniu zdrowych kości oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
1 szt - 0,250 litr
Kod kreskowy: 5904960012545
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
olej z pestek dyni tłoczony na zimno,
cholekalcyferol (witamina D)
Przechowywanie
Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie i stosowanie
Przed spożyciem wstrząsnąć.
Na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Adres producenta
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław
Adres zwrotny
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 ml |
---|---|
Wartość energetyczna | 3389 kJ/824 kcal |
Tłuszcze | 92 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 18 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 26 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 48 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
sól | 0 g |
Witamina D | 5 µg (200 j.m., 100% referencyjnej wartości spożycia) |
Omega-6 (kwas linolowy) | 47 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 25 g |
Jedna porcja (50 ml) zawiera: 50 ml oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno i 100 j.m. witaminy D (2,5 µg; 50% referencyjnej wartości spożycia). |