1 szt  - 0,250 litr
                            
                            
                                                        
                            Kod kreskowy: 5904960012392                        
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
olej z nasion wiesiołka (Oenothera paradoxa) tłoczony na zimno
Opis produktu
Olej uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Przechowywanie
Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i ciemnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie
Na oleju z wiesiołka tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Kraj
Kraj pochodzenia - Polska
Adres producenta
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8,
52-407 Wrocław
tel. 71 316 94 55,
www.oleofarm.pl
Adres zwrotny
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8,
52-407 Wrocław
tel. 71 316 94 55,
www.oleofarm.pl
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100 ml | 
|---|---|
| Wartość energetyczna | 3528 kJ / 834 kcal | 
| Tłuszcz | 93 g | 
| kwasy tłuszczowe nasycone | 7,2 g | 
| kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 6,8 g | 
| kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 79 g | 
| Węglowodany, w tym: | 0 g | 
| cukry | 0 g | 
| Białko | 0 g | 
| Sól | 0 g | 
| Omega-6 (kwas linolowy) | 71 g | 
| Omega-6 (kwas gamma-linolenowy) | 8 g | 
| Omega-9 (kwas oleinowy) | 5,9 g | 
            
