Ryż do sushi Homai
Udostępnij na FacebookuRyż średnioziarnisty typu Calrose idealny do Sushi, dań japońskich, koreańskich i chińskich.
1 szt - 0,500 kg
Kod kreskowy: 5904259300056
Dodatkowe informacje
Producent
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie
Mycie i moczenie:
Odmierzyć odpowiednią ilość ryżu ( na 1 osobę ok 200 g).
1. Delikatnie przetrzeć ryż w niewielkiej ilości wody.
2. Dolać więcej wody, zamieszać ryż, a następnie wodę wylać. Czynność 1 i 2 powtórzyć trzykrotnie.
Wypłukany ryż zalać wodą i pozostawić do namoczenia na ok. 20-30 minut.
Gotowanie ryżu:
1. Odcedzić namoczony ryż na sitku i wsypać do garnka.
2. Dolać wodę (na każde 500 g ryżu 2,5 szklanki wody).
W specjalnym garnku do gotowania ryżu:
1. Włączyć garnek na funkcję "gotuj" (cook).
2. Po automatycznym przełączeniu na funkcję "podgrzewaj" (warm) zamieszać ryż i pozostawić na 15 minut.
W zwykłym garnku:
1. Przykryć garnek i zagotować ryż.
2. Zmniejszyć ogrzewanie do minimum, gotować 10 minut, max 15.
Zaprawianie ryżu:
Ugotowany ryż przełożyć do dużej miski, wymieszać w celu odparowania i skropić ok. 0,5 szklanki gotowej zaprawy (Sushi Seasoning Mizkan) i ponownie wymieszać ryż.
Samodzielne przygotowanie zaprawy octowej ( na 1 szklankę suchego ryżu):
-6 łyżek octy ryżowego,
-2-3 łyżki cukru,
-1-1,5 łyżeczki soli.
Kraj
Kraj pochodzenia - Stany Zjednoczone
Adres producenta
Importer:
Kuchnie Świata S.A.,
01- 708 Warszawa,
ul. Słodowiec 10/10.
Adres zwrotny
Kuchnie Świata S.A.,
01- 708 Warszawa,
ul. Słodowiec 10/10.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1482 kJ/ 354 kcal |
Tłuszcze | 0,55 g |
w tym kwasy tłuszczowe | 0,1 g |
Węglowodany | 79 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 6,8 g |
Błonnik | 2,8 g |
Sól | 0 g |