Ser Halloumi z cypru
Udostępnij na FacebookuHalloumi oryginalny cypryjski ser produkowany z trzech rodzaj mlek: krowiego, owczego i koziego. Nazwa tego produktu pochodzi od słowa hallum czyli sera Bediunów libańskich. Na Cyprze uznawany jest za potrawę narodową. Według przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji ser ten produkuje się z surowego mleka, a w trakcie dojrzewania do masy sera dodawane są liście mięty co można szybko zauważyć po otwarciu opakowania. Jest to ser półtwardy, solankowy który pod wpływem temperatury nie topi się.Zastosowanie kulinarne: Dzięki swoim niesamowitym właściwością do zachowania naturalnego kształtu nawet przy wysokich temperaturach idealnie nadaje się do smażenia i opiekania. Wspaniale smakuje pokrojony w cienkie plastry około 0,5 centymetra i upieczony na grillu oraz obtoczony w mące lub bułce tartej i usmażony w głębokim tłuszczu. Hallumi jest podstawą wielu przekąsek podawanych na południu Europy.
1 szt - 0,250 kg
Kod kreskowy: 5016614057090
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
mieszanka pasteryzowanego mleka krowiego, koziego i owczego
sól
podpuszczka mikrobiologiczna
suszone liście mięty
Marka
Jansen
Opis produktu
Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mieszanki pasteryzowanego mleka krowiego, koziego i owczego z dodatkiem mięty. Ze względu na swoje właściwości i oryginalny smak uznawany jest za klejnot kuchni śródziemnomorskiej. Idealny do opiekania, grillowania i smażenia, ponieważ nie kruszy się i co ciekawe nie topi a pod wpływem temperatury nabiera dodatkowych walorów smakowych.
Pozostałe informacje
Zawartość tłuszczu w s. m.: min. 43 %, w masie całkowitej 25%
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze od +2° C do
+ 5 ° C
Adres producenta
Nordex Food A/S
9330 Dronninglund
Adres zwrotny
Jansen Sp. z o.o.
ul. Szyszkowa 35/37
Warszawa
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
wartość energetyczna | 1350 kJ/ 325 kcal |
tłuszcz | 25 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 17 g |
węglowodany | 2 g |
w tym cukry | 1 g |
białko | 23 g |
sól | 3 g |