1 szt - 0,500 kg
Kod kreskowy: 5903792360183
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
Mąka żytnia razowa(36%)typ.2000,
naturalny kwas żytni razowy typ.2000,
woda,
mąka żytnia(16%),
mąka pszenna,
słonecznik(10%),
sezam,
siemię lniane,
drożdże,
słód jęczmienny,
sól
Opis produktu
Z punktu widzenia dietetyki szczególnie zalecane jest żytnie pieczywo razowe na
zakwasach. Jego sposób dojrzewania stanowi o bogactwie smaku, jakości i
trwałości miękiszu. Siłą sprawczą są przyjazne zdrowiu bakterie mlekowe
współdziałające z drożdżami. Cechuje się znacznie niższym indeksem
glikemicznym niż pieczywo mieszane. Wskaźnik ten oznacza, że po spożyciu
takiego pieczywa dłużej odczuwamy sytość, a proces trawienia jest rozłożony w
czasie. Nasze pieczywo Razowe, może zapobiegać chorobom i być lekarstwem na
wiele schorzeń.
Tajemnica doskonałej jakości chleba zawiera się w fermentacji zakwasu.
- niepowtarzalny smak
- korzystne cechy żywieniowe
- jest bogaty w witaminy i mikroelementy
- zawiera błonnik – „wymiatacz szkodliwych substancji”
- bakterie kwasu mlekowego, zawarte w ciemnym pieczywie mają szczególne
znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego
- naturalny zakwas, zawarty w chlebie żytnim, razowym wpływa na przyswajanie
wapnia i żelaza
- zakwas działa leczniczo w przewlekłych chorobach wątroby, nerek i trzustki
- organizm trawienny człowieka w naszej szerokości geograficznej od wieków
dostosował się do diety opartej na pieczywie razowym, a białe jest nowym
wynalazkiem
Dzięki smakowi i zapachom, a także walorom odżywczym prawdziwy chleb
żytni na zakwasie nigdy się nie nudzi, zawsze mamy na niego apetyt.
Informacje dla alergików: pozostały tekst
Może zawierać śladowe ilości: orzeszków ziemnych, mleka, nasion soi
Przechowywanie
Przechowywać w temp. 18- 20 °C i wilgotności względnej powietrza do 75%
Adres producenta
P.W.”NITOR” Sp. z o.o.
ul. Sobieskiego 25 A
66-200 Świebodzin
Adres zwrotny
P.W.”NITOR” Sp. z o.o.
ul. Sobieskiego 25 A
66-200 Świebodzin
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 946 kJ / 226 kcal |
tłuszcz | 5,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,20 g |
Węglowodany | 39,4 g |
w tym cukry | 0,15 g |
błonnik | 5 g |
białko | 0,10 g |
sól | 1,35 g |