Chleb żółwieniecki
Udostępnij na FacebookuCechuje się podwyższoną zawartością błonnika, zwiększoną 7 –krotnie zawartością witamin B1, B2, PP, składników mineralnych: fosforu, wapnia, żelaza, potasu, magnezu. Zawiera kwas mlekowy, który poprawia przyswajanie wapnia i żelaza, eliminuje z ciasta związki rakotwórcze i sprzyja rozwojowi bakterii pro biotycznych. Poprawia perystaltykę jelit oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Charakteryzuje się niepowtarzalnym przyjemnym, średnio kwaśnym smakiem. Wzbogacany jest również wyczuwalnymi ziarnami, pachnącymi świeżym zbożem i gamą najzdrowszych ziaren i owoców z całego świata. Swoją wilgotną konsystencją i złocisto-brązowym wyglądem zdecydowanie odróżnia się od innych chlebów. Jego spożywanie zapobiega wielu chorobom układu krążenia i pokarmowego. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych chleb nasz jest wolny od kwasu fitynowego, który wiąże mikroelementy (żelazo, cynk, wapń, magnez). Tylko naturalny zakwas w przeciwieństwie do suchych substytutów masowo używanych w przemyśle piekarskim- neutralizuje fityny. Lekkostrawne bochenki tego chleba o wadze ok 0,600 kg długo zachowują świeżość, a wręcz z upływem czasu stają się doskonalsze w swym smaku
1 szt - 0,550 kg
Kod kreskowy: 14958
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
100% mąka żytnia typ 2000,
zakwas żytni
woda
sól
Przechowywanie
Sposób przechowywania- najlepiej w papierowej torebce lub lnianej ściereczce w chlebaku. Można mrozić.
W chłodnym miejscu utrzymuje świeżość do 7 dni.
Adres producenta
Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko
Stanisławowo 70
62-561 Ślesin
Adres zwrotny
Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko
Stanisławowo 70
62-561 Ślesin
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 803,81 kJ / 192 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1 g |
Węglowodany | 36,37 g |
w tym cukry | 0 g |
błonnik | 7,6 g |
białko | 5,17 g |
sól | 1,27 g |