1 szt - 0,500 kg
Kod kreskowy: 5903792360312
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
Mąka żytnia(53%),
naturalny kwas żytni razowy,
mąka pszenna, cebula(5%),
drożdże,
słód pszenny,
sól
Opis produktu
Żytni Chleb jest u nas produkowany z mąki żytniej razowej 2000 z udziałem żytniej mąki typ
720. Na podstawie naturalnego zakwasu razowego wyprowadzanego regularnie według
ścisłego grafiku.
Dodatek Cebuli dodaje chlebowi wyjątkowy rustykalny smak.
Żytni chleb może być stosowany w profilaktyce antyrakowej, chroni też przed chorobami
przewodu pokarmowego. Jego niezwykłość polega na tym, że do wypieku wykorzystuje się
żytnią mąkę, której na Zachodzie prawie się już nie stosuje (z żytniej mąki chleb wypieka się
poza Polską tylko w Rosji, na Białorusi, Litwie oraz w niektórych piekarniach niemieckich).
Chleb z żytniej mąki jest zdrowszy od pieczywa z mąki pszennej, bo w procesie obróbki ta
ostatnia jest pozbawiana takich mikroelementów, jak żelazo, magnez czy potas. Podczas
fermentacji kwasu chlebowego, niezbędnego do wypieku tradycyjnego pieczywa,
eliminowane są rakotwórcze substancje, m. in. toksyny pleśniowe, azotany i azotyny. Poza
tym kwas mlekowy będący naturalnym składnikiem chleba chroni przed stanami zapalnymi
jelita grubego oraz chorobami żołądka, nerek czy trzustki. Tradycyjny żytni chleb pomaga też
łatwiej przyswajać żelazo.
Informacje dla alergików: pozostały tekst
może zawierać śladowe ilości: orzeszków ziemnych, mleka, nasion soi, sezamu
Przechowywanie
przechowywać w temp. 18- 20 °C i wilgotności względnej powietrza do 75%
Adres producenta
P.W.”NITOR” Sp. z o.o.
ul. Sobieskiego 25 A
66-200 Świebodzin
Adres zwrotny
P.W.”NITOR” Sp. z o.o.
ul. Sobieskiego 25 A
66-200 Świebodzin
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 795 kJ / 190 kcal |
tłuszcz | 2,43 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,15 g |
Węglowodany | 37,22 g |
w tym cukry | 0,19 g |
błonnik | 3,92 g |
białko | 3,7 g |
sól | 1,07 g |