Ciasto Dr.Oetker Kopiec Kreta

Udostępnij na Facebooku

Opatrzyły Ci się tradycyjne wypieki i nie masz pomysłu na przygotowanie oryginalnego ciasta? Zaskocz rodzinę, podając ciasto "Kopiec Kreta". To propozycja, która jest połączeniem zalet ciast w proszku z wyśmienitym smakiem, wyszukanym wyglądem, oryginalną recepturą oraz intrygującą nazwą. Wyborny smak Kopca Kreta zaspokoi oczekiwania i sprawi dużo radości nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Ciasto Dr.Oetker Kopiec Kreta
  • Ciasto Dr.Oetker Kopiec Kreta
  • Ciasto Dr.Oetker Kopiec Kreta
Produkt chwilowo niedostępny

1 szt - 0,410 kg
Kod kreskowy: 5900437089003

Dodatkowe informacje
Moje tagi: Dodaj tag

Producent

Dr.Oetker

Polecamy formy Dr. Oetkera!
Ø 24 cm

Cechy

w środku: ciasto, masa, płatki czekoladowe

Marka

Dr. Oetker

O marce

Polecamy formy Dr. Oetkera!
Ø 24 cm

Przepisy

Przygotuj Kopiec Kreta z ulubionymi owocami

Dodaj:
do ciasta:
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 jaja
- 75 ml mleka (ok. 7 łyżek)
- 3 banany (lub inne owoce)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml letniej wody (ok. 10 łyżek)
do nasączenia:
- 3 łyżki wody, cukier, sok z cytryny (do smaku)

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 35-45 min
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta
Smacznego :)

Zamień Kopiec Kreta w...
Borówkowy las
Wiśniowy sad
Cud malina!

Inspiracji i przepisów szukaj na: www.oetker.pl

Składniki

cukier

mąka PSZENNA

14% płatki czekolady (cukier, masa kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny))

skrobia PSZENNA

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

żelatyna

substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu)

skrobia modyfikowana

emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym)

syrop glukozowy

MLEKO odtłuszczone w proszku

aromaty

sól

Adres firmy

ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Nazwa firmy

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.

Adres zwrotny

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl

O producencie

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Opis produktu

Opatrzyły Ci się tradycyjne wypieki i nie masz pomysłu na przygotowanie oryginalnego ciasta? Zaskocz rodzinę, podając ciasto "Kopiec Kreta". To propozycja, która jest połączeniem zalet ciast w proszku z wyśmienitym smakiem, wyszukanym wyglądem, oryginalną recepturą oraz intrygującą nazwą. Wyborny smak Kopca Kreta zaspokoi oczekiwania i sprawi dużo radości nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Adres producenta

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Email kontaktowy

serwis@oetker.pl

Adres internetowy

www.oetker.pl

Rodzaj opakowania

Typ - Karton

Telefon kontaktowy

801100700

Pozostałe informacje

1 porcja (81 g) zawiera: energia 1027 kJ 246 kcal 12%*
Energia w 100 g 1268 kJ / 304 kcal

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Zawartość opakowania

Opakowanie zawiera:

250 g mieszanki do wypieku ciasta

100 g mieszanki do sporządzenia masy

60 g płatków czekoladowych

Zalecenia dla alergików

Mleko - Zawiera

Pszenica - Zawiera

Nazwa produktu uregulowana prawnie

Kopiec Kreta w proszku.

Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć

Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = około 81 g

Wartości odżywcze

Wartości odżywczeWartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko (2% tł.), banany ok. 420 g) 100 g1 porcja = 81 g(%*)
Energia1268 kJ1027 kJ12%
Energia304 kcal246 kcal
Tłuszcz20,2 g16,4 g23%
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone9,8 g7,9 g40%
Węglowodany26,0 g21,1 g8%
w tym Cukry16,5 g13,4 g15%
Białko4,3 g3,5 g7%
Sól0,51 g0,41 g7%
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = około 81 g


Supermarket internetowy Piotr i Paweł

Supermarket internetowy Piotr i Paweł

Wygodne zakupy online

Supermarket internetowy Piotr i Paweł to miejsce na udane zakupy w Internecie. Jesteśmy już w całej Polsce. Jedyne delikatesy internetowe z dostawą do domu! Nasz internetowy sklep spożywczy to przyjemność z e-zakupów. W naszej ofercie: Pieczywo, Warzywa i Owoce, Nabiał, Sery, Wędliny i Mięso, Ryby, Mrożonki, Kawy i Herbaty, Przetwory i Przyprawy, Słodycze, Napoje. Piotr i Paweł – Zakupy przez Internet. Życzymy udanych zakupów. Supermarket online - Zapraszamy.