1 szt - 0,400 kg
Kod kreskowy: 5900437086415
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka PSZENNA)
cukier
mąka PSZENNA
sól
Tekst dotyczący alergenów
Możliwa obecność MLEKA.
Marka
Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka w proszku do wypieku ciasta kruchego.
Cechy
z przepisami na: szarlotkę, tartę z owocami, kruche ciasteczka
bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego
Opis produktu
Ciasto kruche w proszku.
Zalecenia dla alergików
Pszenica - Zawiera
Mleko - Może zawierać
Przechowywanie
Najlepiej spożyć przed końcem - patrz spód torebki
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 211
Szerokość - 146
Głębokość - 28
Rodzaj opakowania
Typ - Torba
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa
Nie należy spożywać surowego ciasta przed upieczeniem.
Adres kontaktowy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Kontakt
Dr. Oetker Polska Sp. z. o.o.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Informacje dot. stylu życia
Nie zawiera oleju palmowego
Dodatki
Colours - Nie zawiera
Syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy - Nie zawiera
Przepisy
Szarlotka na kruchym cieście
Dodaj do ciasta:
- 100 g masła (lub margaryny)
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
Do nadzienia:
- 1 kg jabłek
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 60 ml wody (ok. 6 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Ciasto kruche
Piekarnik nastaw na temp. 175 °C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło lub margarynę, jajko i wodę. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Resztę ciasta rozłóż w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie (ø ok. 24 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez ok. 10-15 minut.
2. Nadzienie
Jabłka umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę. Dodaj cynamon, cukier, sok z cytryny i wodę, gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 min aż jabłka nieco zmiękną. Ostudzoną masę jabłkową rozłóż równo na podpieczonym spodzie.
3. Górna warstwa
Na warstwę owoców zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (tarka o dużych oczkach).
4. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 175 °C
Czas pieczenia: ok. 45-50 min
Zamiast jabłek można użyć konfiturę (ok. 400 g) lub śliwki (500-600 g). Ciasto ze śliwkami najlepiej jest zrobić w prostokątnej formie (29 cm x 21 cm), wykładając spód całym ciastem kruchym, a następnie śliwkami.
Tarta z owocami
Forma ø 24 cm
Dodaj
- 1 jajko
- 100 g masła
- 500 ml śmietanki 30 % tł.
- 1 Budyń smak waniliowy Dr. Oetkera
- 90 g cukru
- 200 g owoców
Ilość ciasta kruchego wystarcza na przygotowanie 2 tart. Zagnieć ciasto z jajkiem i masłem. Podziel na 2 części. Jedną część zamroź, a gdy znów przyjdzie Ci ochota na upieczenie tarty, wystarczy rozmrozić ciasto. Piekarnik nastaw na temp. 180 °C. Formę wysmaruj masłem i wyklej pozostawionym ciastem, nakłuj widelcem i odstaw na 15 min do schłodzenia. Podpiecz w piekarniku na złoto przez ok. 20 min. W 1/2 porcji śmietanki rozmieszaj budyń, a drugą zagotuj z cukrem, do gorącego płynu dodaj śmietankę z budyniem i zagotuj do zgęstnienia. Gotowy budyń wylej równo na tartę, na wierzchu ułóż owoce np. świeże lub mrożone truskawki, borówki, maliny (nie rozmrażaj). Piecz przez ok. 25-30 min, w temp. 180 °C.
Smacznego!
Kruche ciasteczka
ok. 45 szt.
Dodaj
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- mąkę do podsypania
- produkty Dr. Oetker do dekoracji
Zawartość opakowania wsyp do miski, zagnieć z masłem i jajkiem do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek lub noża wycinaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posypać je grubym cukrem, orzechami itp. Piecz w nagrzanym piekarniku, w temp. ok. 180 °C przez ok. 10-15 min. Po ostudzeniu udekoruj produktami Dr. Oetkera.
Telefon kontaktowy
585 111 001
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
16 porcji
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (bez owoców, masło) 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (bez owoców, masło) 1 porcja = 36 g | (%*) |
---|---|---|---|
Energia | 1640 kJ | 590 kJ | 7 % |
Energia | 391 kcal | 141 kcal | 7 % |
Tłuszcz | 16 g | 5,8 g | 8 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 10 g | 3,6 g | 18 % |
Węglowodany | 54 g | 19 g | 7 % |
w tym Cukry | 19 g | 6,7 g | 7 % |
Białko | 6,7 g | 2,4 g | 5 % |
Sól | 0,75 g | 0,27 g | 5 % |
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 36 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |