Dr. Oetker Piernik XXL 654 g
Udostępnij na FacebookuWarto wiedzieć... Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
1 szt - 0,654 kg
Kod kreskowy: 5900437080307
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
naturalny aromat miodu
MLEKO odtłuszczone w proszku
aromaty
1,8 % mieszanka przypraw
0,9 % cykoria
cukier
mąka PSZENNA
ekstrakt kawy zbożowej (JĘCZMIEŃ, ŻYTO, cykoria)
proszek do pieczenia (substancje spulchniające (węglany sodu, difosforany), mąka PSZENNA)
0,4 % cynamon mielony
skrobia PSZENNA
kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Marka
Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka w proszku do wypieku ciasta Piernik XXL.
Cechy
bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego
z przyprawami korzennymi
Opis produktu
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
Zalecenia dla alergików
Pszenica - Zawiera
Mleko - Zawiera
Żyto - Zawiera
Jęczmień - Zawiera
Przechowywanie
Najlepiej spożyć przed końcem - patrz spód torebki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Głębokość - 32
Szerokość - 162
Wysokość - 219
Rodzaj opakowania
Typ - Torba
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Adres kontaktowy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Kontakt
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Informacje dot. stylu życia
Nie zawiera oleju palmowego
Dodatki
Syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy - Nie zawiera
Flavours - Contains
Colours - Nie zawiera
Przepisy
Piernik XXL
Dodaj:
- 3 jaja
- 250 g margaryny (lub masła)
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Rozpuść i ostudź margarynę lub masło. Piekarnik nastaw na temp. 180 °C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzony tłuszcz i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Nakładanie do formy
Formę (ok. 25 x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto nałóż do formy i rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: ok. 180 °C
Czas pieczenia: ok. 40 min (do suchego patyczka)
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem.
Jeśli chcesz wzbogacić piernik bakaliami, zwiększ ilość wody dodawanej do ciasta o 50 ml, zmiksuj składniki, następnie obtocz w mące 150 g bakalii (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i suszonych śliwek) i delikatnie wymieszaj je ze zmiksowanym ciastem.
Temperatura: ok. 180 °C.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Piernik przekładany
Ciasto
Piernik upiecz zgodnie ze sposobem przygotowania, dodając w trakcie miksowania dodatkowo 3 łyżki powideł śliwkowych. Po ostudzeniu przekrój w poziomie, tworząc 2 blaty.
Masa budyniowa
Z 375 ml mleka odlej 1/2 szklanki, wsyp Budyń smak waniliowy Dr. Oetkera, 4 łyżki cukru, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej wymieszany budyń z cukrem. Mieszając gotuj do zgęstnienia. Przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia (budyń powinien mieć taką samą temperaturę jak masło). 100 g miękkiego masła dodawaj do budyniu łyżka po łyżce i całość ucieraj na gładką masę. Krem rozsmaruj na dolnym blacie piernika i przykryj górnym blatem. Wierzch piernika udekoruj gotową polewą Dr. Oetkera i posyp bakaliami (ok. 200 g: rodzynki, posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały).
Smacznego!
Telefon kontaktowy
585 111 001
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
35 porcji
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł.) 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł.) 1 porcja = 33 g | (%*) |
---|---|---|---|
Energia | 1585 kJ | 523 kJ | 6 % |
Energia | 379 kcal | 125 kcal | 6 % |
Tłuszcz | 19 g | 6,3 g | 9 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 5,1 g | 1,7 g | 9 % |
Węglowodany | 46 g | 15 g | 6 % |
w tym Cukry | 24 g | 8,1 g | 9 % |
Białko | 5 g | 1,7 g | 3 % |
Sól | 0,75 g | 0,25 g | 4 % |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) | |||
Ciasto można podzielić na 35 porcji, 1 porcja = 33 g |