1 szt - 0,340 kg
Kod kreskowy: 5900552001324
Dodatkowe informacje
Producent
Gellwe
Gellwe - naturalnie pyszne
Smacznego życzy polska marka Gellwe
Gellwe tradycja od 1985
Zapraszamy do Domowej Kawiarenki Gellwe, w której opracowujemy i testujemy wyjątkowe receptury, żebyś mógł w kilka chwil cieszyć się przyjemnością z ich smakowania. Idealne proporcje i dobre składniki są naszą najcenniejszą wartością. Od ponad 35 lat w produktach Gellwe odnajdziesz naszą pracę, doświadczenie i wielką pasję do tworzenia.
Składniki
mąka pszenna
cukier
aromaty
barwniki: kurkumina, karoteny
skrobie
proszek do pieczenia (substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany)
Tekst dotyczący alergenów
Może zawierać soję i mleko.
Zawartość opakowania
200 g mieszanki do sporządzenia kremu
Opakowanie zawiera:
140 g mieszanki do przygotowania ciasta
Marka
Gellwe
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka do domowego wypieku ciasta i przygotowania kremu.
Cechy
oryginalny smak
bez oleju palmowego
bez syropu glukozowego
O marce
Gellwe - naturalnie pyszne
Smacznego życzy polska marka Gellwe
Gellwe tradycja od 1985
Zapraszamy do Domowej Kawiarenki Gellwe, w której opracowujemy i testujemy wyjątkowe receptury, żebyś mógł w kilka chwil cieszyć się przyjemnością z ich smakowania. Idealne proporcje i dobre składniki są naszą najcenniejszą wartością. Od ponad 35 lat w produktach Gellwe odnajdziesz naszą pracę, doświadczenie i wielką pasję do tworzenia.
Dodatkowe informacje
Więcej inspiracji znajdziesz na:
www.gellwe.pl
Zalecenia dla alergików
Pszenica - Zawiera
Soja - Może zawierać
Mleko - Może zawierać
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 211
Głębokość - 50
Szerokość - 144
Rodzaj opakowania
Typ - Pudełko
Adres producenta
FoodCare Sp. z o.o.
ul. Spokojna 4
32-080 Zabierzów
Adres zwrotny
FoodCare Sp. z o.o.
ul. Spokojna 4
32-080 Zabierzów
Kontakt
FoodCare Sp. z o.o.
Adres kontaktowy
ul. Spokojna 4
32-080 Zabierzów
Przepisy
Przygotuj:
Do ciasta:
- 4 jajka,
- 125 g masła lub margaryny,
- 250 ml wody (około 1 szklanka).
Do kremu:
- 500 ml mleka,
- 100 g miękkiego masła lub margaryny.
Forma do pieczenia: 25 cm x 36 cm
1. Przygotuj ciasto
Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszaj do momentu, gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie ostudź, wbij jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min. Otrzymaną masę podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź przy pomocy łyżki cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie 25 x 36 cm. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C góra-dół (bez termoobiegu) i piecz ok. 25 min. Następnie obniż temperaturę do 150°C i piecz ok. 15 min. Drugą część ciasta upiecz tak samo.
2. Przygotuj krem
Z 500 ml mleka odlej szklankę i wymieszaj w niej zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj przez chwilę do momentu zgęstnienia. Całość pozostaw do wystudzenia, mieszaj od czasu do czasu. Zimny krem dodawaj stopniowo do roztartego, miękkiego masła lub margaryny cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.
3. Przełóż ciasto kremem i gotowe
Gdy ciasto wystygnie, rozsmaruj na jednej części wcześniej przygotowany krem i przykryj drugą częścią ciasta. Gotową Karpatkę możesz posypać cukrem pudrem.
Pomysł na: Ptysie
Przygotuj ciasto według powyższego przepisu używając 140 ml wody (ok. 2/3 szklanki), 100 g masła lub margaryny i 4 jajek. Ciasto nakładaj porcjami w równych odstępach na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Upieczone i wystudzone ciastka przekrój i napełnij kremem przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. Ptysie możesz udekorować polewą czekoladową wg uznania.
Słodkiego dnia :)
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Ciasto można podzielić na 30 porcji
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza po przygotowaniu z margaryną i mlekiem o zawartości tłuszczu 2 %: w 100 g | Wartość odżywcza po przygotowaniu z margaryną i mlekiem o zawartości tłuszczu 2 %: w 1 porcji (ok. 34 g) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1207 kJ / 289 kcal | 411 kJ / 98 kcal (5 %*) |
Tłuszcz | 17 g | 5,8 g (8 %*) |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,1 g | 1,4 g (7 %*) |
Węglowodany | 27 g | 9,2 g (4 %*) |
w tym cukry | 11 g | 3,7 g (4 %*) |
Białko | 5,8 g | 2,0 g (4 %*) |
Sól | 0,31 g | 0,11 g (2 %*) |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | ||
Ciasto można podzielić na 30 porcji. | ||
1 porcja = ok. 34 g. |