Ryz Basmanti Kupiec
Udostępnij na FacebookuRyż basmati uznawany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów. Jego charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu - kombinacja mrozu i słońca. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie aromat niepodobny do innych gatunków ryżu. Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste. Ryż basmati najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza. Warto spożywać Ryż Basmati, gdyż: znakomicie komponuje się z drobiem i owocami morza; ma bardzo długie cienkie ziarna; zawiera dużo białka, niewiele tłuszczu; jest bogatym źródłem fosforu, potasu i witamin z grupy B; ma specyficzny smak i zapach; jest dobrym źródłem węglowodanów, wśród których przeważa skrobia; zawiera błonnik; po ugotowaniu jego ziarna są lekkie i sypkie; jest produktem naturalnym, nie zawiera środków konserwujących i aromatycznych; jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu; posiada niski indeks glikemiczny.
1 op - 0,400 kg
Kod kreskowy: 5902172001111
Dodatkowe informacje
Producent
Kraj
Kraj produkcji - Polska
Cechy
nr 1 w Polsce!*
*kupiec za Nielsen - Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska, sprzedaż w kilogramach w okresie IV 2013 - III 2014 w kategorii Ryż Basmati
Marka
Kupiec
Przepisy
Szaszłyki rybne na trawie cytrynowej
Poznaj smak najszlachetniejszego ryżu na świecie.
Składniki dla 4 osób:
- 200 g ryżu basmati Kupiec
- 4 łodygi trawy cytrynowej
- 400 g filetów z białej ryby (np. dorsz, ryba maślana)
- 1 czerwona papryka
- 1-2 pomarańcze
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- łyżeczka miodu
- curry
- 100 g jogurtu naturalnego
- czarny sezam
Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Rybę i paprykę pokrój na 2 cm kawałki. Pomarańczę pokrój w plastry. Na łodygi trawy cytrynowej nabij kolejno kawałek papryki, rybę i złożony na cztery plaster pomarańczy. Na każdej łodydze powtarzaj ten układ trzykrotnie. Całość dopraw solą, pieprzem i curry. Układaj na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia i wkładaj do rozgrzanego piekarnika do 160°C na 20 min.
Sos curry:
Wymieszaj 100 g jogurtu naturalnego z łyżeczką curry i łyżeczką miodu. Gotowy sos podawaj z szaszłykami i ryżem. Udekoruj czarnym sezamem.
Pochodzenie
Tekst dowolny o pochodzeniu - Wyprodukowano w Polsce
Adres zwrotny
KUPIEC Sp. z o.o.
ul. Kupiecka 17
Paprotnia
62-513 Krzymów
Poland
kupiec@kupiec.pl
www.kupiec.pl
O producencie
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Opis produktu
Ryż basmati uznawany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów. Jego charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu - kombinacja mrozu i słońca. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie aromat niepodobny do innych gatunków ryżu. Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste. Ryż basmati najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza.
Warto spożywać Ryż Basmati, gdyż:
znakomicie komponuje się z drobiem i owocami morza;
ma bardzo długie cienkie ziarna;
zawiera dużo białka, niewiele tłuszczu;
jest bogatym źródłem fosforu, potasu i witamin z grupy B;
ma specyficzny smak i zapach;
jest dobrym źródłem węglowodanów, wśród których przeważa skrobia;
zawiera błonnik;
po ugotowaniu jego ziarna są lekkie i sypkie;
jest produktem naturalnym, nie zawiera środków konserwujących i aromatycznych;
jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu;
posiada niski indeks glikemiczny.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Adres producenta
KUPIEC Sp. z o.o.
ul. Kupiecka 17
Paprotnia
62-513 Krzymów
Poland
Email kontaktowy
kupiec@kupiec.pl
Adres internetowy
www.kupiec.pl
Rodzaj opakowania
Typ - Karton
Pozostałe informacje
Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 730 kJ 172 kcal 9%*
w 100 g: 1458 kJ/344 kcal % RWS*
Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
1 torebka = 100 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 181
Szerokość - 135
Głębokość - 42
Przygotowanie i stosowanie
czas gotowania 15 minut
Sposób przygotowania:
Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli.
Gotować pod przykryciem.
Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Ryż Basmati
Logotypy stron trzecich - pozostały tekst
Jakość Sprawdzona TÜV Rheinland
www.tuv.pl
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g | w 1 porcji 50 g | % RWS* w porcji 50 g |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 1458 kJ | 730 kJ | 9% |
344 kcal | 172 kcal | ||
Tłuszcz | 0,6 g | 0,3 g | 0% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,1 g | 1% |
Węglowodany | 78 g | 39 g | 15% |
- w tym cukry | 0,2 g | 0,1 g | 0% |
Błonnik | 2,4 g | 1,2 g | |
Białko | 6,5 g | 3,3 g | 7% |
Sól | 0,02 g | 0,01 g | 0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |