Ryż Gallo
Udostępnij na FacebookuArborio jest najbardziej znanym we Włoszech ryżem risotto, doskonałym do tradycyjnych dań warzywnych. Risotto to tradycyjne danie warzywne przyrządzane w północnych Włoszech. Włosi wprost je uwielbiają ze względu na: - kremowy i aksamitny smak - półtwardą konsystencję "al dente" - różnorodność - możliwość samodzielnego skomponowania własnego dania na każdą okazję.
1 szt - 0,500 kg
Kod kreskowy: 8001420003529
Dodatkowe informacje
Producent
Kraj
Kraj produkcji - Włochy
Cechy
kremowy
półtwarda konsystencja "al denta"
Marka
Gallo
Przepisy
Jak przyrządzić Risotto
Składniki dla 4 osób: 320 g Riso Gallo Arborio
(jedno opakowanie wystarczy dla 6 osób), 1 litr gorącego bulionu z kurczaka lub warzywnego, 1 średnia posiekana cebula, 40 g masła, 1 kieliszek wytrawnego białego wina, świeżo utarty parmezan oraz inne dodatki według własnego uznania.
1. Do rondelka z roztopionym masłem wrzucić posiekaną cebulę i poczekać aż się zeszkli. Dodać ryż, mieszać od czasu do czasu do momentu kiedy stanie się przezroczysty.
2. Wlać wino i mieszać aż wyparuje. Dodać łyżkę wazową gorącego bulionu i gotować na wolnym ogniu.
3. W razie potrzeby ponownie dolać bulionu. Gotować ok. 18 minut aż ryż stanie się miękki, delikatny i kremowy ale nierozgotowany - "al dente".
4. Dodać parmezan oraz wg własnej fantazji inne dodatki. Przyprawić do smaku. Pozostawić pod przykryciem przez 2 minuty.
Propozycja dania - przedstawionego na opakowaniu
Etap 1: zaraz po włożeniu cebuli, dodać drobno pokrojone cukinie
Etap 2: po wlaniu bulionu, dodać szpinak, zielony groszek i drobno pokrojonego pomidora.
Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej, na której znajdą Państwo przepisy i dalsze informacje o Risotto
www.risogallo.com
Adres firmy
ul. 3-go Maja 8
05-800 Pruszków
Nazwa firmy
North Coast S.A.
Pochodzenie
Tekst dowolny o pochodzeniu - Kraj pochodzenia: Włochy
Adres zwrotny
North Coast S.A.
ul. 3-go Maja 8
05-800 Pruszków
www.northcoast.com.pl
Opis produktu
Arborio jest najbardziej znanym we Włoszech ryżem risotto, doskonałym do tradycyjnych dań warzywnych. Risotto to tradycyjne danie warzywne przyrządzane w północnych Włoszech. Włosi wprost je uwielbiają ze względu na:
- kremowy i aksamitny smak
- półtwardą konsystencję "al dente"
- różnorodność - możliwość samodzielnego skomponowania własnego dania na każdą okazję.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Adres producenta
RISO GALLO S.p.A.
Viale Riccardo Preve 4
27038 Robbio (PV)
Włochy
Adres internetowy
www.northcoast.com.pl
Rodzaj opakowania
Typ - Karton
Adres dystrybutora
North Coast S.A.
ul. 3-go Maja 8
05-800 Pruszków
Dodatkowe informacje
Arborio - rejon upraw Pavese w Dolnie Padu
Pozostałe informacje
Opakowanie próżniowe
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 162
Szerokość - 107
Głębokość - 44
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Długoziarnisty ryż do risotto
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Średnia wartość odżywcza na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1478 kJ |
Wartość energetyczna | 348 kcal |
Tłuszcz | 0,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 78,3 g |
w tym cukry | 0,2 g |
Błonnik | 0,7 g |
Białko | 6,8 g |
Sól | 0,0 g |