1 szt - 1,000 kg
Kod kreskowy: 5901785341157
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
mąka żytnia razowa, ekologiczna
Tekst dotyczący alergenów
Produkt zawiera gluten. Może zawierać sezam, soję oraz orzechy.
Marka
BioLife
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mąka żytnia razowa typ 2000 bio.
Cechy
Producent Polski
Pozostałe informacje
Unijne logo rolnictwa ekologicznego - PL-EKO-07, Rolnictwo UE
Certyfikat: PL-EKO-07-13903
Zalecenia dla alergików
Orzechy - Może zawierać
Orzechy laskowe - Może zawierać
Orzechy włoskie - Może zawierać
Orzechy nerkowca - Może zawierać
Zboża zawierające gluten - Zawiera
Soja - Może zawierać
Orzechy brazylijskie - Może zawierać
Sezam - Może zawierać
Żyto - Zawiera
Orzechy makadamia / Orzechy Queensland - Może zawierać
Orzeszki pekan - Może zawierać
Pistacje/orzechy pistacjowe - Może zawierać
Migdały - Może zawierać
Przechowywanie
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 195
Głębokość - 73
Szerokość - 114
Rodzaj opakowania
Typ - Torba
Adres producenta
BioLife Sp. z o.o.
ul. Miodowa 17,
17-100 Bielsk Podlaski
Adres zwrotny
BioLife Sp. z o.o.
ul. Miodowa 17,
17-100 Bielsk Podlaski
Adres kontaktowy
ul. Miodowa 17,
17-100 Bielsk Podlaski
Kontakt
BioLife Sp. z o.o.
O producencie
„Podlaskie Mąki Ekologiczne" dostarczamy Państwu prosto z Zielonych Płuc Polski. Ich konfekcjonowanie odbywa się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu każdy Klient może być pewny, że otrzymuje produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na wszystkich opakowaniach naszych mąk, mogą Państwo znaleźć przepisy na pyszne wypieki.
Życzymy Smacznego!
Informacje dot. stylu życia
Organiczne
Przepisy
Przepis na chleb razowy ze słonecznikiem
Zaczyn:
- 225 g „Podlaskiej ekologicznej Mąki Żytniej Razowej bio"
- 225 g wody
- 50 g zakwasu żytniego
Przygotowanie zaczynu należy zacząć około 36 godzin przed pieczeniem. Do aktywnego zakwasu należy dodawać w 3-ech równych odstępach czasu (co 8 godzin), równe części mąki i wody tak, aby otrzymać ciasto zakwaszone. Po przygotowaniu odstawić na 12 godzin
Składniki:
- 600 g „Podlaskiej ekologicznej Mąki Żytniej Razowej bio"
- cały zaczyn
- 100 g słonecznika łuskanego BIO (polecamy słonecznik łuskany BioLife)
- letnia woda (tyle ile mąka odbierze)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Zaczyn, mąkę oraz pestki słonecznika połączyć ze sobą. Dolać tyle wody aby uzyskać lekko rzadką konsystencję ciasta. Całość wymieszać łyżką do momentu połączenia składników. W odrobinie wody rozpuścić sól oraz miód i dodać do ciasta. Wymieszać całość. Po wymieszaniu przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić i posmarować odrobiną letniej wody. Całość przykryć i pozostawić do podwójnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie ponownie posmarować wodą. Wsunąć ciasto do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 °C (góra i dół) i piec z termoobiegiem około 15 min. Po 15 min zmniejszyć temp. do 200 °C i piec kolejne 30 min bez termoobiegu. Następnie zmniejszyć temp. do 180 °C i dopiec jeszcze około 25 min. Po upieczeniu wyjąć z foremki odwrócić i wystudzić.
Smacznego!
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1288 kJ / 304 kcal |
Tłuszcz | 1,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 64 g |
w tym cukry | 1,6 g |
Białko | 7,8 g |
Sól | 0,13 g |