1 szt - 0,250 kg
Kod kreskowy: 5902768241174
Dodatkowe informacje
Producent
Opis produktu
W poszukiwaniu nowych, ekscytujących smaków dotarliśmy do farm położonych w wysokiej peruwiańskiej dżungli tzw. selwie, w pobliżu Parku Narodowego MEGANTONI. Na pokrytych lasami deszczowymi stromych wzgórzach legendarnych Andów, potomkowie imperium Inków już w XVIII w zaprowadzili ochronny, tarasowy system upraw starej, tradycyjnej genetycznie czystej odmiany kawy Typica Yellow Catimor.
Równikowy las amazoński z dostępem do źródeł naturalnej wody oraz żyzne gleby, wysokość upraw 1973 m n.p.m. stworzyły idealne warunki do uprawy tej jedynej i niezwykłej kawy.
W tym niespotykanym w kawowym świecie regionie w cieniu i w harmonii z ekosystemem dżungli, kawa dojrzewa wolniej, a smak nabiera głębokości i soczystości, kawa jest delikatniejsza.
Kawa ze Świętej Doliny Inków opowiada swoją historię. Wysoko nad miastem Cusco w pobliżu kanionów, w których szybują majestatyczne kondory, a z mgieł wyłania się niesamowity widok Machu Picchu, od dziesięcioleci małe, rodzinne gospodarstwa uprawiają swój kawowy, andyjski skarb.
Dopiero od 2006 r Peru wykorzystuje swój niesamowity kawowy potencjał. Specjalne programy rządowe promują uprawy kawy w sposób ekologicznie zrównoważony, przeznaczając niemałe środki na rozwój plantacji kawy w bardzo trudnym i niebezpiecznym terenie. Od 2008 r Peru jest drugim po Meksyku światowym eksporterem ekologicznej kawy i jest w TOP 10 najlepszych kaw specjalistycznych świata.
Średni stopień upału wydobywa cały wachlarz aromatów i smaków. Słodka crema harmonizuje z orzechowo - migdałowym pralinami ożywionymi świeżością kwiatowych aromatów i bardzo delikatną cytrusową nutą.
Przechowywanie
Przechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.
Adres producenta
Cafe Creator Alicja Sydow
ul. Leśnych Skrzatów 1
60-193 Poznań
Adres zwrotny
Cafe Creator Alicja Sydow
ul. Leśnych Skrzatów 1
60-193 Poznań