1 szt - 0,250 kg
Kod kreskowy: 5904960012354
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
siona chia (nasiona szałwii hiszpańskiej - Salvia hispanica L.)
Opis produktu
Chia (szałwia hiszpańska - Salvia hispanica L.) jest rośliną głównie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej, której owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion. Nasiona te charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz są źródłem białka, dlatego stanowią cenne uzupełnienie zróżnicowanej diety. Ponadto cechują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, do których należy kwas alfa-linolenowy (ALA). Kwas alfa-linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Nasiona chia są znakomitą inspiracją w kuchni. Mogą stanowić dodatek do sałatek, kasz, omletów oraz jogurtów. Doskonale nadają się jako posypka wyrobów piekarniczych, płatków śniadaniowych, mieszanek owoców i orzechów. Mogą być wspaniałym składnikiem płynnych przekąsek, t.j. koktajli owocowo-warzywnych i soków. Mielone nasiona chia można również wykorzystywać do zagęszczania zup oraz sosów, należy je wtedy zemleć bezpośrednio przed dodaniem do potraw.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przygotowanie i stosowanie
Nie należy przekraczać spożycia 15 g (ok. 4 łyżeczek) nasion chia dziennie.
Adres producenta
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław
Adres zwrotny
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław
801 60 60 66
71 334 79 79
www.oleofarm.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1800 kJ/436 kcal |
Tłuszcz | 30,1 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 3,0 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 2,1 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 25 g |
węglowodany, | 2,7 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 33 g |
Białko | 22 g |
Sól | 0 g |
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) | 19 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 5,8 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 1,8 g |