purella superfoods Camu Camu BIO 21g
Udostępnij na FacebookuJagody camu camu rosną na małym nadrzecznym krzewie (Myrciaria dubia), który jest charakterystyczny dla Brazylii i Peru. Te owoce o lekko cierpkim wiśniowym smaku to prawdziwe naturalne bogactwo witaminy C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, kości, zębów oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także zwiększa przyswajanie żelaza. Jagody camu camu (Myrciaria dubia) rosnące na małych krzewach w dorzeczu Amazonii w Brazylii, Peru, Kolumbii i Wenezueli to czerwono fioletowe owoce wyglądem przypominające czereśnie. Ich właściwości doceniali już rdzenni mieszkańcy, jednak dopiero w ostatnich latach owoce zaczęły cieszyć się popularnością na Zachodzie. Camu camu są szczególnie popularne w Japonii. Dość kwaśne w smaku owoce smakują jak połączenie czereśni z limonką. W Peru z jagód camu camu przygotowuje się lody lub napoje o tym smaku. W krajach, gdzie owoce nie rosną, spożywa się je w postaci sproszkowanej
1 szt - 0,021 kg
Kod kreskowy: 5903246561968
Dodatkowe informacje
Producent
Kraj pochodzenia głównego składnika
Peru
Opis marketingowy
Jagody camu camu rosną na małym nadrzecznym krzewie (Myrciaria dubia), który jest charakterystyczny dla Brazylii i Peru. Te owoce o lekko cierpkim wiśniowym smaku to prawdziwe naturalne bogactwo witaminy C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, kości, zębów oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także zwiększa przyswajanie żelaza. Jagody camu camu (Myrciaria dubia) rosnące na małych krzewach w dorzeczu Amazonii w Brazylii, Peru, Kolumbii i Wenezueli to czerwono fioletowe owoce wyglądem przypominające czereśnie. Ich właściwości doceniali już rdzenni mieszkańcy, jednak dopiero w ostatnich latach owoce zaczęły cieszyć się popularnością na Zachodzie. Camu camu są szczególnie popularne w Japonii. Dość kwaśne w smaku owoce smakują jak połączenie czereśni z limonką. W Peru z jagód camu camu przygotowuje się lody lub napoje o tym smaku. W krajach, gdzie owoce nie rosną, spożywa się je w postaci sproszkowanej
Składniki
sproszkowane owoce camu camu (Myrciaria dubia) bio.
Sposób przechowywania
przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej
Temperatura przechowywania min - max
10 - 25 °C
Nazwa producenta
Purella Sp. z o.o.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | |
---|---|
Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) | 0,01 g |
Zawartość białek (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g) | 5 g |
Zawartość błonnika (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g) | 25 g |
Zawartość węglowodanów (cukry) w zadeklarowanej jednostce (g) | 11 g |
Zawartość węglowodanów w zadeklarowanej jednostce (g) | 80 g |
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) w zadeklarowanej jednostce (g) | 1,3 g |
Zawartość tłuszczów (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g) | 3,7 g |
Wartość energetyczna w zadeklarowanej jednostce | 1583 kJ/100g |
Wartość energetyczna kcal (energia) w zadeklarowanej jednostce | 377 kcal/100g |
% RWS* w porcji | |
Wartość energetyczna kcal (energia) | 18 %RWS |
Wartość energetyczna kJ | 18 %RWS |
Zawartość tłuszczów (ogólnie) | 5 %RWS |
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) | 7 %RWS |
Zawartość węglowodanów (ogólnie) | 31 %RWS |
Zawartość węglowodanów (cukry) | 12 %RWS |
Zawartość białek (ogólnie) | 10 %RWS |
Zawartość soli (ogólnie) | 0 %RWS |