Ser brie francuski
Udostępnij na FacebookuOryginalny ser brie produkowany we Francji. Wytwarzany jest w postaci kręgów o średnicy 35 cm. Ma śmietankowy smak i charakterystyczny, lekko pieczarkowy zapach. Swoją charakterystyczną białą i aksamitną skórkę ser brie zawdzięcza Penicillium candidum, które biorą udział w procesie dojrzewania, znakomicie podnosząc smak sera. Posiada biało-żółty miąższ o intensywnym smaku. Proces dojrzewania trwa 3-4 tygodnie. Brie zawdzięcza swój wysublimowany smak procesowi dojrzewania, w trakcie którego powstaje doskonała, szlachetna pleśń, puszysty miąższ oraz piękna, delikatna skórka. Wyjątkowo lekka, kremowa konsystencja Brie sprawia, że ser niemal natychmiast rozpływa się w ustach. Brie świetnie smakuje ze świeżym, chrupkim pieczywem oraz jako składnik deski serowej.
                            
                            1 kg 
                            
                            
                                                        
                            Kod kreskowy: 21640                        
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
pasteryzowane mleko krowie
bakterie fermentacji mlekowej
enzym koagulujący
sól
Dodatkowe informacje
Zawartość tłuszczu w s.m 57%
Przechowywanie
Przechowywać w temp.: + 2°C do + 6°C
Adres producenta
SASU Paturages Comtois 
1 rue de la Fromagerie 
70500 Aboncourt-Gesincourt, 
Francja
Adres zwrotny
Jansen Sp. z o.o.
ul. Szyszkowa 35/37
02-285 Warszawa
www.jansen.com.pl
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100 g | 
|---|---|
| wartość energetyczna | 1624 kJ/ 388 kcal | 
| tłuszcz | 34,8 g | 
| białko | 17,8 g | 
| sól | 0,93 g | 
 
            