Ser Gorgonzola Piccante Biraght
Udostępnij na FacebookuOryginalny ser miękki, z przerostem niebieskiej pleśni, produkowany we Włoszech
1 kg
Kod kreskowy: 90597
Dodatkowe informacje
Producent
Składniki
mleko krowie pasteryzowane,
podpuszczka,
sól
kultury bakterii
Marka
Jansen
Opis produktu
Gorgonzola to tradycyjny miękki, dojrzewający ser pleśniowy produkowany z mleka krowiego na północy Włoch, w regionie Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od IXw. Posiada słomkową barwę z niepowtarzalnym niebiesko-zielonym odcieniem żyłek pleśni. Ma miękki miąższ i wyjątkową konsystencję - bardzo kremową i rozpływającą się w ustach. Dojrzewa od 3 do 4 miesięcy. Jest to pikantna odmiana gorgonzoli, cechuje ją bardzo ostry smak i zapach. Doskonała do sałat i makaronów oraz wspaniały składnik sosów.
Pozostałe informacje
Zawartość tłuszczu 48% w suchej masie = 26% w masie całkowitej
Warunki przechowywania
Min. temp. °C - 1°C
Maks. temp. °C - 6°C
Adres producenta
Biraghi S.p.A.
Via Cuneo 1
12030 Cavallermaggiore, Włochy
Adres zwrotny
Jansen Sp. z o.o.
ul. Szyszkowa 35/37
02-285 Warszawa
www.jansen.com.pl